Розробка заняття "Українські народні страви"




Конспект комплексного заняття для дітей дошкільного віку з патріотичного та трудового виховання
"Українські народні страви"

Мета.  Розширити і поглибити знання дітей про звичаї та обряди українського народу.  Продовжувати знайомити дітей зі стравами української національної кухні, з традиціями та технологіями їх  приготуванням. Вчити презентувати приготовлену страву.
Розвивати пізнавальну активність, мислення, пам’ять, уважність, зв’язне мовлення, дрібну моторику рук, комунікативні уміння. Формувати у дітей естетичне ставлення до навколишнього побуту, викликати інтерес до української кухні.
Виховувати любов до народних традицій, шанобливе ставлення до праці, до хліба, звертаючись до народної мудрості (прислів’я); дружні відносини, працюючи підгрупами та самостійно;  викликати бажання навчитися самим готувати смачні страви.
Матеріал та обладнання: продукти для приготування голубців та галушок; 2 мультиварки; столовий інвентар (ножі, ложки, дощечки, посуд); вологі серветки, фартушки ковпаки, хустинки відповідних кольорів; ноутбук; відеозвернення  Ектора; картки із завданнями для дидактичної гри «Знайдіть зайву страву серед українських народних»; дерев’яна ложка для дидактичної гри «Ложку передавай – українську страву називай»; каравай на рушнику; 2 столи, прибрані скатертинами, 2 набори  посуду: сучасний та минулих часів; хліб, сметана у соуснику, зелень, серветки; червоно-білі кульки та плакат з логотипом «Мастер Шеф»; схеми поетапного приготування страв.
Попередня робота: ознайомлення дітей з українською національною кухнею, її стравами, із народними стравами інших країн; з телепроектом «Мастер Шеф – діти»; з прислів’ями про хліб.
Хід заняття:
Діти заходять до навчальної кімнати та стають півколом.
Вихователь:
– У нас сьогодні дуже багато гостей.
- Діти, давайте до них привітаємось.
Вихователь:
Добрий день кажу я всім
І дорослим і малим!
Добрий день, любі друзі!
Яке чудове привітання «Добрий день». Це означає, що у нас гарний настрій, хороше на серці. «Добрий день» – це означає, що всі ми бажаємо один одному добра! Діти, сьогодні ми з вами являємося учасниками телешоу «Мастер Шеф». А ви знаєте, хто головний ведучий цього телешоу? (Ектор) Так, це Ектор.
Ой, дітки, хтось до нас по скайпу телефонує.
Вмикається відео « на зв’язок виходить Ектор» ( вихователь звертає увагу на екран).
Ектор:
 – Доброго дня, студія! Вітаю всіх учасників та гостей мого телешоу. Нажаль сьогодні я не зміг приїхати до вас та не засмучуйтесь, сьогодні з вами проведе це шоу мої помічниціКатерина Григорівна, Валентина Миколаївна! Темою шоу будуть «Українські народні страви». Я для вас приготував декілька завдань, впевнений, що ви з ними швидко впораєтесь! Бажаю успіхів, до зустрічі!
Вихователь:
  Бувай! Дякую , Екторе, за таку цікаву тему. Я гадаю, що ми впораємося з твоїми завданнями. Діти, будь-ласка займіть місця.
Вихователь:
 І так, сьогодні ми з вами будемо говорити та готувати українські народні страви. А скажіть мені будь- ласка, що на українському столі займає найперше, найголовніше місце? 

Так, хліб, бо хліб усьому голова! Хліба споживали завжди багато, він поживний і смачний. З ним смачне все: чи то рідкі перші страви, чи гарнір, м'ясо, риба, овочі, молоко. Українці полюбляють і пшеничний хліб, і житній, і прісні коржі. Ніяке свято не обходилося без хліба,  саме хлібом найбільш шанували українці.
Багато прислів’їв та віршів складено про хліб, де люди висловлюють хлібові свою шану.
А які прислів’я про хліб ви знаєте? ( діти називають прислів'я)
Дітки, а ви знаєте, а як називається святковий хліб? Так, коровай!
 

А кого зустрічали короваєм? Зверніть, будь ласка , увагу на екран.
Вихователь:
 І так, короваєм зустрічають молодят на весіллі, зустрічають поважних гостей, просаджають у дорогу, вітають тощо. Тож  давайте будемо гостинними та будемо слідувати традиціям та привітаємо наших гостей короваєм!
До залу виходять хлопчик та дівчинка в українських нарядах з короваєм.
Дівчинка:       Гостей дорогих ми вітаємо щиро!
                        Стрічаємо з хлібом, любов’ю і миром!
                        Хліб ясниться в хаті, сяють очі щирі,
                        Щоб жилось по правді, обжилось у мирі!
Хлопчик:        Прийміть хліб-сіль, шановні друзі,
                        Без хліба свята в нас нема.
                        Бо хліб – добробуту початок,
                        І символ щедрого життя!
Вихователь:  
Так, саме хліб і сіль передають українську гостинність, характер, привітність – це в традиціях українського народу, і як кожен народ має свій характер, а також він має і свої традиції в харчуванні. Сьогодні в студії ми будемо говорити про українські народні страви
Вихователь:
–  І так, наше шоу «Мастер Шеф» розпочинається і зараз перше завдання від Ектора. Чи знаєте ви українські народні страви? Запрошую вас пограти  зі мною в гру.
Д/Г «Назви українську народну страву».
Діти стають у коло, вихователь передає по колу ложку зі словами:
«Ложку передавай – українську страву називай»
Вихователь:  – Молодці, діти, ви знаєте дуже багато українських народних страв. Присядьте будь-ласка. Дякую ! Україна славиться своїми стравами по всьому світу!
Вихователь:
 – Наступне завдання від Ектора – знайдіть зайву страву серед українських народних.
Д/Г «Знайди зайву страву» (робота підгрупами).
Вихователь:  
Роздивіться ілюстрації та виберіть зайву картинку зі стравою, яка  не є українською , а на екрані перевіримо чи правильно ви впоралися із завданням. (зайві страви: суші – японська страва , шашлик – страва закавказзя, піцца – італійська страва та плов – узбецька страва )




Вихователь:
 –  Для наступного завдання від Ектора – потрібно дві команди. А проводити цей конкурс мені допоможуть мої помічники Оксана Сергіївна – буде консультантом команди синіх фартухів, зустрічайте. Та, Валентина Миколаївна – консультант команди червоних.
Вихователь:
Капітанами команд  я хочу обрати дітей, які активно допомагали мені у виконанні попередніх завдань  (вихователь обирає двох дітей та вручає їм фартушки червоний та синій. Капітани обирають собі у команду дітей за бажанням).
Вихователь:
Ваша команда готова? А ваша? Сьогодні ви будете готувати українські страви. А які , зараз дізнаєтесь. Прошу, консультанти,  вибирайте завдання.
І так, команда синіх отримала завдання приготувати – голубці , а команда червоних – суп з галушками.
Вихователь:  
Діти, зверніть вашу увагу на спеціально підготовлені для вас робочі місця у студії, вони оснащені по сучасному. А ось у давнину, кожна господиня готувала їжу в печі. Погляньте , будь-ласка на екран.


 Гордість  кожної української господині була піч, яку завжди тримали в чистоті і порядку. Вона  була чиста, біла, охайна та  займала найголовніше місце в хаті. Піч і обігріє, і нагодує, і обсушить. А ще вона важлива тому, що хліб пече. Але сьогодні у нас є сучасні печі – це мультиварки, які допоможуть вам  швидко та смачно приготувати їжу.
Вихователь:   
У кожної  команди є схеми поетапного приготування ваших страв.Будь-ласка, приступайте до роботи.
Вихователь:
 – Червоні, ви впоралися із завданням? Було складно? А ви , сині, готові?
Поки ваші страви готуються , присядьте, будь-ласка на стільчики, відпочиньте трішки, а я маю завдання від Ектора і для  гостей.  Дізнаємося на скільки вони обізнані в українських народних стравах.

Бліц-турнір
1.Перша назва українських вареників? (вараники)
2.Який улюблений напій українців у спекотний літній час? (квас)
3. Скільки інгредієнтів входять до складу борщу (30)
4. Як називалась солодка випічка із медом (медівник)
5. Назвіть головний компонент харчування українців (хліб)
6. Що символізував хліб? (гостинність, добробут, ним благословляли на щастя подружнє життя, з хлібом-сіллю зустрічали дорогих гостей, вперше входили в нову хату, вітали матір з ново родженим)
7. Які пшеничні вироби були і зараз є символічними? (паляниця, коровай, млинці)
8. Назвіть асортимент овочевих страв української кулінарної традиції (борщ, капусняк, голубці, квашена капуста,картопляні страви, гарбузова каша тощо)
9. Які кашоподібні страви були поширеними на Україні? (гречана лемішка, пшенична або житня соломаха, пшоняні малаї, кукурудзяна малига, вівсяне толокно)
10. Назвіть найпоширеніші молочні страви, які бували на селянському столі (свіже та кисле молоко, відтоплений сир, вареники, пироги з сиром)
11. Назвіть найпоширеніші страви з борошна (вареники, галушки,млинці, гречаники)
12. Які страви готували на свята? (страви з м’яса, яйця варені або смажені)
13. Назвіть найпопулярніші напої українців (узвар, кваси, сироватка, маслянка (від сиру і масла), чай цілющих рослин: м’яти,звіробою, чебрецю, липового цвіту, вишневих та малинових гілок).
Вихователь:
 – Молодці,гості, ви правильно та швидко впоралися із завданням.
Вихователь: 
–  Діти ваші страви , мабуть вже приготувались, бо вже так смачно пахнуть. Для вас наступне завдання від Ектора. Командам потрібно  за сервірувати столи. Команда червоних, сервіруєте для першої страви посудом минулих часів, а команда синіх, сервіруєте для другої страви сучасним посудом.
Дидактична гра «За сервіруй стіл»





Вихователь:
 – Будь-ласка, консультанти, виносьте для презентації свої страви.
Запрошую капітанів команди для презентації страв.
Вихователь:
 –  На дегустацію запрошую кухаря нашого закладу! Будь-ласка, спробуйте страви, які приготували ваші вихованці.
Вихователь: 
  – Дякую діти, дякую консультанти за вашу майстерність!
Ой, діти , нам хтось знову телефонує.
Вмикається скайп та на зв’язок виходить Ектор.
Ектор хвалить команди, дякує за участь та запрошує до себе у гості на супер фінал.
Вихователь:
  – Дякую дітки! Ви були такі молодці, так старалися!
Бажаю вам, любі  діти,
Більше знати й щиро дружити!
А шановним гостям хочу побажати:
У горщику – борщик,
У макітрі – вареники,
У глечику – вершки,
А на тарілці пампушки!  До побачення!!!




Немає коментарів:

Дописати коментар